Hírek : Nyugdíjba megy az ügyvezető (2021. Augusztus 29. | 18:19)

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy kft. ügyvezető-tulajdonosa jelenleg heti 40 órában, munkaviszony keretében dolgozik a kft.-ben. 2021 októberében betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, több mint 30 év szolgálati idővel rendelkezve. Kezdeményezni szeretné a nyugellátás megállapítását, és nyugdíjba szeretne menni. Milyen adminisztrációs és egyéb lépéseket kell tennie a magányszemélynek ennek érdekében? Mit kell tennie a kft.-nek? Az ügyvezető-tulajdonos a nyugdíjba menetel után is szeretne heti 40 órában tovább dolgozni a kft.-ben: milyen adminisztrációs feladatai vannak ezzel kapcsolatosan mind a magánszemélynek, mind a kft.-nek?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A nyugdíj megállapítására irányuló kérelmet a magánszemélynek a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjszervénél kell majd benyújtania, legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltése hetében.

Az igény benyújtásakor célszerű csatolni a munkáltató által az ez évre vonatkozóan kiállított járulékigazolást, mely tartalmazza a járulékalapot képező kereseteit és a biztosítási jogviszonyára vonatkozó adatait.

Ha a nyugdíjazást követően továbbra is változatlan feltételekkel dolgozik majd a kft.-ben, akkor a munkáltatónak nem kell kiléptetnie. Ugyanakkor, mivel a nyugdíj megállapításának kezdő napjától a nyugdíjas foglalkoztatás alapján már megszűnik a biztosítási jogviszony, ezért a munkáltatónak a T1041-es nyomtatványon ki kell jelentenie a foglalkoztatottat, és a nyugdíj megállapításának napjától egy új nyugdíjas jogviszony kerül bejelentésre. 

A nyugdíjas státusz miatt a biztosítási időszakot és jövedelemadatokat megbontva kell feltüntetni.


Forrás: Adózóna.hu
Vissza a hírekhez