Hírek : NAV-Figyelő 50. hét: átalakul az egyéni vállalkozók átalányadózása (2021. December 22. | 08:47)

Kedvező változások lépnek életbe 2022. január 1-től az egyéni vállalkozók átalányadózásában.

Ki választhat átalányadózást a személyi jövedelemadóban?

Akinek az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben az egyéni vállalkozói bevétele az éves minimálbér tízszeresét (20 088 000 Ft) nem haladta meg, és az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis 24 000 000 Ft-ot.

Az az egyéni vállalkozó viszont, akinek az egyéni vállalkozói tevékenysége az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenység, átalányadózást akkor választhat, ha az átalányadózást közvetlenül megelőző adóévben a vállalkozói bevétele az éves minimálbér ötvenszeresét (azaz 100 440 000 Ft-ot) nem haladta meg.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét (vagyis az 1 200 000 Ft-ot) nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg-alap után kell fizetni.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó az átalányban megállapított jövedelem kiszámítása során a vállalkozói bevételeiből az Szja tv-ben meghatározott költséghányadot vonhat le.

Az alkalmazandó költséghányad mértéke az átalányadózó egyéni vállalkozó tevékenységétől függ:

 • Tevékenységtől függetlenül az egyéni vállalkozó 40 % költséghányad levonásával állapítja meg, vagy
 • Az adóév egészében pl. az alább meghatározott tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 80 % költséghányad levonásával állapítja meg:
 • építőipari kivitelezés (TESZOR 41, 42); építőipari szolgáltatás (TESZOR 43);
 • ipari gép, berendezés, eszköz javítása (TESZOR 33.1),
 • gépjárműjavítás (TESZOR 45.20), személyi, háztartási cikk javítása (TESZOR 95.2),
 • a taxis személyszállítás (TESZOR 49.32.11)
 • közúti áruszállítás (TESZOR 49.41.1);
 • számítógép, kommunikációs eszköz javítása (TESZOR 95.1);
 • fényképészet (TESZOR 74.20);
 • fodrászat, szépségápolás (TESZOR 96.02),
 • vendéglátó tevékenység (TESZOR 56).
 • Az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 90 % költséghányad levonásával állapítja meg.

Társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség

2022. évtől járulékmentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét (vagyis az 1 200 000 Ft-ot) meg nem haladó része.

Ha az átalányadózó egyéni vállalkozónak az adóévben az átalányban megállapított jövedelme meghaladja ezt, akkor a 18,5 % társadalombiztosítási járulékot az 1 200 000 Ft feletti összeg után kell megfizetnie.

Szeretnénk kiemelni ugyanakkor, hogy a társadalombiztosítási járulék havi alapja legalább a minimálbér:

amely vagy a tárgyhónap első napján érvényes alapbér kötelező legkisebb havi összege, vagy

a tárgyhónap első napján érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

Szociális hozzájárulási adó

Az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozót saját maga után terhelő SZOCHO alapja az átalányban megállapított, szja-köteles jövedelem. Vagyis 2022. évtől SZOCHO mentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét (1 200 000 Ft-ot) meg nem haladó része.

Fontos kiemelni, hogy a főfoglalkozású egyéni vállalkozót saját maga után havonta terhelő adó minimális alapja továbbra is a minimálbér 112,5 %-a lesz, vagyis a minimum-adóalap figyelembevétele ezután is kötelező.

NAV-figyelőben a továbbiakban olvashatnak az újonnan megjelent bevallástervezetről, a NAV 22HIPAK jelű helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványképéről, a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások szocho-kedvezményéről, a jegybanki alapkamat-emelésről, és az üzemanyagárakról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Forrás: ado.hu
Vissza a hírekhez