Hírek : Áfabevallás: teendők évekre visszanyúló számlamódosítások és sztornózás miatt (2023. Október 22. | 14:15)

A szolgáltató több évre visszamenőleg sztornózott és helyesbített számlákat. A számlák 2023.09.27-ei keltezéssel készültek, és a teljesítések egészen visszanyúlnak 2021. és 2022. évre. A villanyszámlát részben, alkalmanként továbbszámlázta a vállalkozás. Áfa szempontjából ilyenkor mi a teendő, egyáltalán mit kell tenni, és kell-e valami határidőt betartani? – kérdezte olvasónk. Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

Az áfatörvény 153/B-D paragrafusai tartalmazzák az ide vonatkozó rendelkezéseket. Fontos, hogy a változást vevői oldalon kell figyelni, azaz nincs szükség a bevallások utólagos önellenőrzésére, hanem a módosító számla átvételének hónapjáról szóló bevallásban kell azt korrigálni.

Módosító/helyesbítő számláknál fontos, hogy a módosító számla, az alap számlával együtt érvényes. Az időpont, amelyet be kell tartani az, hogy melyik bevallásban kell szerepeltetni az adatot.

Továbbszámlázás esetén fontos, hogy ez esetben a teljesítési dátum az eredeti teljesítési dátumra mutat (módosító, helyesbítő számla teljesítési dátuma). Ekkor viszont már a vevői oldal helyett eladói oldalon áll a cég, mely esetben ha az adó alapja utólagosan nő, akkor az eredeti (2021-2022. évi) bevallásokat kell önellenőrzés keretében javítani. Ha csökken az adó, akkor azzal a módosító számla kiállításának hónapjáról szóló bevallásban kell számolni.


Forrás: Adózóna.hu
Vissza a hírekhez